Klik en luister!

Snelle tip!

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone die ook foto's kan maken. 

Die functie kun je gebruiken om te communiceren. Print een aantal pagina's met - in grote letters - belangrijke informatie. Schrijven mag natuurlijk ook:

Naam, adres, misschien iets over afasie, een telefoonnummer dat iemand kan bellen, misschien een paar basis uitdrukkingen: ja, nee, dank je wel, kun je het voor me opschrijven, enz. 

Maak van iedere pagina een foto en zorg dat deze foto's vooraan in het fotomapje zitten. 

Even oefenen hoe je het fotomapje vindt en opent en klaar! Als je niet uit je woorden kunt komen, dan pak je je mobieltje en laat je de juiste fototekst zien. 

Afhankelijk van de mogelijkheden van je toestel kun je evt. verschillende mapjes maken met teksten of foto's voor verschillende situaties. 
Bijvoorbeeld: een mapje voor boodschappen, met woorden en/of foto's. Als je in een winkel niet kunt vinden wat je zoekt, dan laat je de foto of het woord zien. Je kunt zo'n boodschappenlijste natuurlijk ook zelf gebruiken, als geheugensteun. 

Bij veel smartphones kun je ook geluid opnemen bij een foto. Dus je kunt de tekst ook (laten) voorlezen en het geluidsbestand aan de foto koppelen.

Er zijn communicatieprogramma's waarmee je (veel) meer kunt doen. Voorbeelden vind je op deze site. Maar zoek je een oplossing die persoonlijk is en onmiddellijk bruikbaar? Gebruik dan gewoon de foto-optie van je smartphone. 

Klik en luister!