Klik en luister!

Box; Lexicaal Semantische Afasietherapie

E. Visch-Brink & I. Bajema, Uitgever Bohn, Stafleu, van Loghum

Lexicaal-semantische stoornissen komen frequent voor bij afasiepatiënten, onafhankelijk van het type afasie. Het niet of gedeeltelijk onderkennen van de woordbetekenis kan het begrijpen en de productie van geschreven en gesproken taal beïnvloeden. ‘Tram’ wordt opgevat als ‘bus’ of in plaats van ‘lepel’ zegt de patiënt ‘vork’. Bij een ernstige lexicaal semantische stoornis wijken de fouten nog meer af van het doelwoord. Ook komt het voor dat de patiënt niets zegt of de specifieke inhoudswoorden omzeilt door generalisaties (‘dingen’, ‘doen’ etc.).

Het therapieprogramma bestaat uit 8 onderdelen: Semantische categorieën, Semantische gradiënt, Syntagmatische en paradigmatische relaties, Deel-Geheel Relaties, Bijvoeglijke naamwoorden en uitroepen, Semantische anomalieën, Semantische definities en Semantische context.

In ieder onderdeel zijn twee of drie moeilijkheidsgraden verwerkt. Het therapieprogramma bestaat uit meer dan 1000 oefeningen en kan gebruikt worden voor minimaal 60 uur therapie. De oefeningen worden in geschreven woorden aangeboden. De patiënt kan het antwoord zeggen en / of aanwijzen.

Prijs

€ 385,66
Klik en luister!