Welke oefening?
Er staan veel verschillende oefeningen op deze website. Dat maakt het moeilijk om de juiste oefening(en) te kiezen. Te moeilijk is niet goed, te makkelijk ook niet.
Hieronder daarom enkele algemene adviezen. Uiteindelijk is het natuurlijk de persoon met afasie, die beslist welke oefening wel of niet zinvol is.
1. Oefenen met de muis: Kijken & Klikken
Bij heel veel oefeningen op deze website moet je de muis gebruiken. Wanneer de rechterarm verlamd is, moet iemand leren 'muizen' met de linkerhand. Dat is veel moeilijker dan het lijkt. We hebben daarom een aantal oefeningen opgenomen om dit te oefenen.
Wanneer je een iPad (of andere Tablet computer) gebruikt, of een computer met een aanraak-scherm, dan kun je de meeste oefeningen met de vinger bedienen.
2. Oefenen met kijken: Kijken & Kiezen
Bij alle oefeningen (ook bij de muis-oefeningen hierboven!) is het belangrijk dat de persoon het hele scherm overziet, en dat hij of zij kleine verschillen kan zien. Het kan zijn dat iemand als gevolg van de hersenbeschadiging de rechterhelft van het scherm niet ziet, of er geen aandacht aan besteedt. Het kan ook zijn dat iemand 'gewoon' slecht ziet, of moeite heeft met het kijken naar een computerscherm. Wanneer er visuele problemen zijn, dan maakt iemand uiteraard veel fouten bij alle oefeningen - niet omdat hij of zij de oefening niet begrijpt of niet kan doen, maar omdat de persoon (een deel van) het scherm niet goed kan zien.
Bij de oefeningen onder Kijken & Kiezen is nog geen taal nodig, het gaat om het vergelijken van patronen en van kleuren. Gebruik de oefeningen onder (1) Kijken & Klikken om na te gaan, of iemand het hele scherm overziet.
3. Oefenen met letters: Letters
Bij heel veel oefeningen wordt gebruik gemaakt van lezen en schrijven. Als iemand de letters op het scherm niet goed ziet, en/of letters niet meer herkent, dan kun je beginnen met de oefeningen met letters. Er zijn verschillende oefeningen: twee dezelfde letters bij elkaar zoeken, letters typen (met voorbeeld), en luisteren en kiezen. Er zijn ook enkele werkbladen die je zelf kunt printen om te oefenen met het schrijven van letters en cijfers.
5. Oefenen met cijfers: Cijfers